Ramon Salicrú: “El comerç just simbolitza la lluita contra totes les desigualtats”

Què simbolitza el comerç just per a tu?

El comerç just simbolitza la lluita contra totes les desigualtats. En el fons la tasca que ens vam imposar quan vam iniciar amb la Fundació Grup Tercer Món Mataró era la lluita per un món més just i solidari. L’eina per fer-ho ha estat el comerç just, però el nostre front no només és aquest. Com a Fundació tenim altres activitats com per exemple el projecte MUSA, les tasques de sensibilització per l’equitat al primer i al tercer món i totes aquestes activitats lliguen amb els principis fonamentals sota els quals va néixer la Fundació. Tot això està òbviament condicionat per una manera de veure i de viure el món, de voler lluitar contra les desigualtats al primer al tercer món. Les eines canvien, però l’objectiu sempre segueix sent el mateix, lluitar per un món més just, igualitari i equitatiu.

 

Quina és la perspectiva del comerç just en el context de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible?

Precisament és adaptar-nos a diferents dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, però amb la mirada posada sempre en el desenvolupament equilibrat i serè dels pobles d’un món que comença a casa. La gran gràcia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible és que no es tracta de treballar pel món del sud, sinó pel món de tots. Quan es parla del canvi climàtic no es parla del sud, es parla del tot; quan es parla per l’escolarització passa el mateix, es busca una bona escolarització aquí i allà, sense distincions. L’òptica és treballar per un món únic i amb una perspectiva única, no per salvar les distàncies nord-sud sinó per treballar per un món únic que no diferenciï. Hi ha coses que aquí tenim cobertes, però que en canvi hi ha altres llocs del món on no estan resoltes, així que tenim molt camí per recórrer.

 

Ara que la botiga acaba de celebrar els seus primers 20 anys d’activitat, com valores  la tasca desenvolupada durant aquest temps?

La valoració és positiva. Segur que es podria haver posat el llistó més alt i fer més coses de les que hem fet, però el fet de ser una de les poques botigues que tenim una continuïtat i tirar endavant no només amb voluntaris és un gran èxit. La nostra és de les poques botigues a Catalunya que té amb uns horaris normalitzats i a més a més servim a una vintena llarga de botigues i establiments a qui fem arribar productes de comerç just. En aquest moment s’ha arribat als grans supermercats i això en sí mateix és un gran èxit, estem aconseguint que el producte de comerç just arribi arreu més enllà d’una botiga especialitzada com la nostra. En motiu del dia del comerç just, s’anunciava que havia augmentat un 15% la venta de productes de comerç just i això és una gran notícia, però, com deia abans, tenim present que tenim molt camí per recórrer. A dia d’avui a Suïssa es gasta 60 vegades més que a Espanya en productes de comerç just i per tant tenim grans reptes a afrontar.