MUSA

MUSA, Mujeres Unidas Siempre para el Aprendizaje, és una organització de dones camperoles de la zona de Las Margaritas (Chiapas – Méxic). La seva missió és impulsar i enfortir el paper de la dona, tant a nivell personal com organitzatiu, promovent la seva participació i desenvolupant processos economico-productius sustentables emmarcats en l’economia social i solidària. El seu objectiu és dotar a les dones de la capacitat de transformar les seves realitats familiars, comunitàries i regionals a través de la recuperació de la saviesa i les pràctiques tradicionals en diversos temes com l’agricultura, l’alimentació i l’herbolària, generant alternatives d’auto ocupació tant per elles com per les seves filles i fills i traçant camins per a l’exercici de tots els seus drets.

MUSA 02

Moltes de les dones de MUSA són mullers i filles dels camperols membres de la Cooperativa “Unión de la Selva”, entitat que subministra entre altres el cafè de Comerç Just del Grup Tercer Món tant a la cafeteria “La Selva” com a la Botiga Solidària de l’entitat sota el nom de “Cafè Mataró”.

La col·laboració amb MUSA es realitza, sobretot, a través del Consell Municipal de Cooperació de l’Ajuntament de Mataró, que destina el 0,6% del seu pressupost a projectes d’ajuda a països del Tercer Món. Aquesta aportació contribueix en la formació de les dones, des de la seva alfabetització fins a tallers d’autoestima, drets humans, planificació familiar i d’altres projectes per a la millora de la seva qualitat de vida.

MUSA 01

Des de 2013, MUSA treballa el projecte “Caminando por el buen vivir de las familias i comunidades” que conclourà el 2017 i que a més d’adequar les vivendes de les famílies amb la realització de pous secs, instal·lació cuines ecològiques, creació d’horts, etc., es treballa especialment amb els més joves de la comunitat perquè convisquin i debatin les relacions home-dona i es consolidi una visió d’igualtat i respecte entre gèneres.